Moda si Frumusete

CAND MODA OMOARA-CELE MAI PERICULOASE TRENDURI DIN ISTORIE

moda

O femeie de 35 de ani din Australia dă un nou sens expresiei “Fashion Victim” .Ea trebuit să fie scoasa dintr-o pereche de blugi skinny, după  ce a dezvoltat o afecțiune numită “sindrom de compartiment”. Nu e prima dată când cineva a cedat la o tendință stil periculos: “au existat  întotdeauna , încă din Epoca de piatra”, spune Vara Strevens. ” Moda este dusa la extrem. Eu o numesc vanitate- nebunie. “Aici sunt cinci dintre cele mai mortale capricii din istorie.

Corsete

Lenjerie care s-au redus. Cresterea in greutate a avut o influență asupra organismele femeilor: ea a dat naștere termenului “strâmtoare dantelata”, ce dadea o respectabilitate victoriană  purtătorului său, precum și “femeilor libere” – ceea ce înseamnă că cei care purtau corset aveau morala libera ca si cheotoarea lor. În cartea sa, Strevens spune că “corsetele cauzau indigestie, constipație, senzație de leșin frecventa, dificultăți de respirație și chiar sângerări interne …” Respirația inhibata, care a dus la ” sânul de  opintire “, a fost indicativ de presiune asupra plămânilor, în timp ce organele interne au fost forțate să iasa din  poziția lor naturală pentru a se potrivi noii forme scheletice.In 1874,  a fost publicată o lista ce atribuia 97 boli  corsetului, inclusiv isterie sporita și melancolie.; între sfârșitul anilor 1860 și începutul anilor 1890, revista medicala The Lancet a publicat cel puțin un articol pe an, cu privire la pericolele medicale ale cheotoarelor stranse. In 1903, în vârstă de 42 de ani, mama a 6 copii Mary Halliday, a murit brusc după un atac de apoplexie. In timpul autopsiei ei, “două bucăți de oțel de corset s-au găsit în inima ei, lungimea lor totală fiind de opt inci și trei sferturi. “Incendiilor crinolina

Fusta structurata a făcut mai mult decât  a spori  silueta. În timpul secolului 19, la apogeul popularității crinolinei, au existat mai multe decese  din incendiu. În luna iulie 1861, poetul George Coșbuc s-a grabit pentru a o ajuta pe soția lui, după ce rochia a luat foc.Două surori ale lui Oscar Wilde, de asemenea, au  murit de arsuri după ce au mers prea aproape de un foc deschis ,în rochiile de bal. Un caz, în 1858, a determinat New York Times să proclame că “o medie de trei decese pe săptămână de la crinoline aprinse, ar trebui să faca femeile sa tresara. și să le facă, cel puțin, extrem de atente în mișcările și comportamentul lor, dacă nu … să le descurajeze să adopte o  moda atât de plină de pericol “.

Gulere rigide

Inventat în secolul al 19-lea,  gulerul detasabil era  menit ca oamenii sa nu trebuiasca să schimbe camasa în fiecare zi. Acestea au fost, de asemenea, scrobite la o rigiditate care s-a dovedit letala.Ele puteau reduce alimentarea cu sange a arterei carotide. Oamenii epocii edwardiene le purtau ca un accesoriu de moda -pentru a merge la club. Câteva pahare de porto și adormeau într-un fotoliu, cu capul înclinat înainte. Se sufocau de fapt. Capul  a căzut  pe piept și apoi gulerul rigid a oprit trahea, fluxul de sange se opreste prin venele deja contractate, provocând moartea  rezultata prin asfixiere și apoplexie.

  Expresia “nebun de legat”, a fost în uz cu 30 de ani înainte ca Lewis Carroll se se popularizeze cu Alice în Țara Minunilor. Otravirea cu mercur a fost un risc pentru purtatorii pălăriei în secolele 18 si 19: chimic,mercurul a fost utilizat în producția de pâslă, și vinovat pentru  ceea ce a fost numita “boala palarierului  nebun”. Simptomele au inclus tremor și timiditate patologica și iritabilitate.

  Piciorul infasurat in matase se spune că a fost inspirat de o dansatoare care îl  efectua pentru împărat.El  a fost interzis oficial în 1912, obligatoriu.Cu toate acestea, unele au continuat practica pentru a lucra – în secret. Fotograful britanic Jo Farrell a documentat ultimele femei care au supravietuit cu picioarele legate pentru proiectul e. Ea a declarat pentru BBC: “Ma simt ciudat cand atât de mulți oameni vorbesc despre barbara tradiție , dar a fost, de asemenea, o tradiție care împuternicea femeile. Acesta le-a dat o viață mai bună.” Remodelarea picioarele nu se limitează la China, cu toate acestea.In secolele anterioare, doamnelor la moda au fost cunoscute a fi avut degetele de la picioare mici.Amputate,pentru alunecarea lor în încălțăminte, femeile de azi sufera inca dureri pentru moda, cu trimitere la “voga contemporana” pentru scurtarea chirurgicala, chiar amputarea degetelor de la picioare sănătoase, pentru a se potrivi în  stilettos astăzi. Există încă o multime de victime ale modei în secolul 21. Desi nu avem corsete sau crinoline, există acum, oamenii cu coaste scoase pentru a obține o talie mai mică.

 

Standard